hiirikäsi oireet ja hiirikäsi hoito kun hiirikäsi kipeä

Hiirikäsi oireet ja hiirikäsi hoito kun hiirikäsi kipeä

Hiirikäsi termiä yleisesti puhekielessä käytetään silloin, kun on hiirikäsi kipeä. Kyseessä on rasitusvamma, joka aiheutuu tietokoneen hiiren pitkäaikaisesta käytöstä ilman asianmukaisia ergonomiavälineitä. Jos käytössä on tavallinen hiiri, niin hiirikäteen aiheutuu staattista lihasjännitystä, joka on pitkään jatkuessa huono asia. Vaikka fyysinen työ on raskaampaa, niin se on kuitenkin lihaksille parempi, koska silloin lihaksiin tulee luontevaa liikettä staattisen jännityksen sijaan. Hiirikäsi oireet eivät yleensä synny hetkessä, vaan pidempään jatkuneen rasituksen seurauksena. Mutta tiedossa on myös tapauksia, että jo yli kymmenen tunnin viikoittainen hiirenkäyttöä voi aikaansaada hiirikäsi oireet.

Hiirikäsi oireet
Tyypillisiä hiirikäden oireita on kova kipu ranteessa ja kädessä. Kipua voi tuntua myös kyynärvarressa. Myös käden puutuminen, pistely ja lihasheikkous ovat usein ilmeneviä oireita. Pitkään jatkuvana kipuna se voi myös heijastua niska-hartiaseudulle asti.

Hiirikäsi ei ole virallinen lääketieteellinen nimitys kyseiselle vaivalle, mutta termi on kuitenkin yleisnimityksenä käytössä. Kyseisen vaivan voi saada muullakin tavalla, kuin tietokonetta käyttämällä. Hieman saman tyyppinen yleisesti tunnettu nimitys on tenniskyynärpää.

Hiirikäsi hoito on fysiatrian erikoislääkärin toimialaa. Lääkäriin on suositeltavaa ottaa yhteyttä, jos oireet ovat pitkittyneet ja haittaavat arkielämää ja työntekoa. Hiirikäsi hoito keinoja ovat fysikaalinen hoito, kipulääkkeet ja kortisoni pistoksena. Kun hiirikädessä ilmenee oireita, niin kannattaa välittömästi parantaa työpisteen ergonomiaa. Hyviä tehokkaita keinoja on ottaa käyttöön RollerMouse tankohiiri, jolla hiiren käyttötapa on täysin erilainen kuin tavallisella hiirellä. Tankohiiri on näppäimistön eteen asetettava hiiriohjain laite, jossa hiirtä liikutetaan sormenpäillä ohjaustankoa pyörittelemällä. Tällöin hiirikäteen kohdistuva staattinen lihasjännitys minimoituu ja hiirtä voi käyttää molemmilla käsillä, joka myös osaltaan tasaa rasitusta. Suositeltavaa on ottaa samalla kertaa käyttöön myös kyynärtuki työpöytään. Sen päälle voi laskea käsivarret, jolloin käsiä ei tarvitse kannatella ja näin hartiaseudun lihasjännitys pienenee. Jos työssä käyttää CAD suunnitteluohjelmia tai graafikko-ohjelmia, niin pystyhiiri on hyvä vaihtoehto. Pystyhiiren kanssa kannattaa ottaa käyttöön kyynärvarsituki työpöytään sekä toimitukseen sisältyvä paksumpi hiirimatto. Hyvä keino työpisteen ergonomian parantamiseen on sähköpöytä, joka mahdollistaa työnteon vaihtelevasti välillä seisten ja välillä istuen. Työergonomiaan kannattaa panostaa heti oireiden ilmetessä, jotta ne eivät kroonistu. Ja vaikka oireet välillä parantuisivat, niin ne voivat tulla uudelleen, jos työpisteen ergonomia ei ole kunnossa.

Pauner oy on työergonomiaan erikoistunut asiantuntijayritys jo 25 vuoden kokemukselta. Kun haluat parantaa työpisteen ergonomiaa, niin kannattaa kysyä puh. 0407614667 tai meilaamalla pauner (at) pauner.fi

Voit tilata Pauner tuotteita myös nettikaupoistamme:
satulatuoli-kauppa.fi >>
sähköpöytä-kauppa.fi >>

hiirikäsi rollermouse
RollerMouse tankohiiri minimoi hiirityöstä aiheutuva rasitukset
hiirikäsi kyynärtuki työpöytään

Kyynärtuki työpöytään on hyvä keino vähentää hiirikäden ja hartiaseudun rasitusta tietokoneella työtä tehdessä.

hiirikäsi pystyhiiri

Pystyhiirellä käsi on luontevassa rennossa asennossa, kuten käden ollessa rennosti vartalon sivulla. Eli toisin kuin tavallisella hiirellä käsi vääntyy aiheuttaen lihasjännitystä.